mgr Agnieszka Szpoton
03 Marz

HASHIMOTO- przewlekłe zapalenie tarczycy

Choroba dotyka często kobiet w średnim wieku, szczególnie zagrożone są osoby z cukrzycą, u których w rodzinie występuje któraś z chorób tarczycy. Czynnikiem wyzwalającym chorobę może być osłabienie odporności na skutek przewlekłego stresu, problemów psychicznych przemęczenia lub infekcji. U co drugiej osoby prowadzi do stałej niedoczynności tarczycy.

Najczęstsze objawy to:

  • Zmęczenie i senność
  • Rozdrażnienie, depresja
  • Wrażliwość na zimno
  • Niska temperatura ciała
  • Sucha, zimna i blada skóra
  • Słabe i łamliwe włosy, wypadanie brwi
  • Niska odporność
  • Zaparcia, niedrożność jelit, wodobrzusze
  • Opuchlizna twarzy, dłoni
  • Osłabienie mięśni oraz pracy zmysłów
  • Tycie

Dieta w chorobie Hashimoto:

Stosowanie wyłącznie środków syntetycznych może być niewystarczające w przypadku wielu osób chorych na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy Hashimoto. Niezbędne jest zatem kompleksowe podejście do choroby, samoedukacja oraz zastosowanie zbilansowanej i racjonalnej diety.

Co prawda - istnieje wspólna grupa produktów zalecanych w diecie jak również tych, które należy całkowicie ograniczyć, gdyż każdą osobę z tym schorzeniem powinno się traktować indywidualnie. Bowiem reakcje organizmu są bardzo zróżnicowane. Jadłospis powinien być przede wszystkim wysokoodżywczy.

W pierwszej fazie z diety rozważyć warto wykluczenie produktów, które znane są jako substancje wywołujące reakcję autoimmunologiczną do tej grupy zaliczamy: zboża, produkty nabiałowe, jaja, ziemniaki, pomidory, papryka, jod. Z mięs natomiast gatunki takie jak wieprzowina, steki, wątroba. Zalecane jest wykluczenie wszelkich produktów z soi oraz jej przetworów, ponieważ działają jak blokery tarczycy. Ponadto nie wskazane jest spożywanie warzyw takich jak brukselka, kapusta, kalafior czy brokuły. Choroby autoimmunologiczne polegają na tym, że układ odpornościowy wytwarza przeciwciała (immunoglobuliny) skierowane przeciwko własnym tkankom wywołując w nich chroniczne zapalenie z trwałymi uszkodzeniami.  Bardzo często osoby z chorobą Hashimoto nie mają żadnych symptomów choroby. Jednak w miarę upływu czasu i progresji choroby może rozwinąć się niedoczynność tarczycy.

Przy diagnostyce choroby niezbędne minimum to wykonanie badań hormonów: TSH, T3,T4,FT3, FT4, przeciwciał anty TPO i anty TG oraz badania ultrasonograficznego. Anty TPO działa przeciwko peroksydazie tarczycowej, która jest enzymem produkowanym przez tarczycę i bez którego jod nie jest wychwytywany. W rezultacie hormony tarczycy nie są prawidłowo produkowane. Wskazane jest wykonanie badania IgG oraz testów na nietolerancję pokarmową. Wiele osób chorych na Hashimoto ma poziom TSH w normie laboratoryjnej, lecz norma funkcjonalna to zakres od 1,0 – 3,0. Podstawą leczenia jest przyjmowanie hormonów tarczycy oraz ingerencja w sposób żywienia - dieta. Indywidualnie dopasowaną dietę w chorobie Hashimoto, niedoczynności czy nadczynności powinien stosować każdy pacjent u którego tarczyca nie pracuje prawidłowo. Ingerencja w sposób odżywiania jest tu niezbędna!

 

autor: Agnieszka Poddębniak-Szpoton

Twój komentarz




POKAŻ