Jeśli zależy nam na utrzymaniu w dobrej formie układu odpornościowego należy pić jogurt, ponieważ zabija bakterie, wzmaga przez to aktywność komórek odpornościowych i nasila produkcję przeciwciał. Bakterie nie cierpią czosnku – zawiera cenne witaminy C i E, selen, magnez i cynk. Niszczy on drobnoustroje. Jedzmy dużą ilość warzyw i owoców, zawierają witaminę C i beta - karoten. Przyjmowanie w tym czasie duże ilości witaminy C, wapnia oraz cynku ma ogromne znaczenie.
Odporności szkodzi zmęczenie, brak snu, stres, sztuczna żywność i tłuste potrawy. Uważajmy również na gwałtowne różnice temperatury, szybkie ochładzanie lub rozgrzewanie organizmu. Cechy układu odpornościowego są w dużym stopniu dziedziczone, ale ma na niego olbrzymi wpływ również dieta jaką stosujemy na co dzień. Nie zapominajmy, że lepiej jest zapobiegać niż leczyć.
Wszytskich zainteresowanych serdecznie zachecamy do obejrzenia i posłuchania relacji ze spotkania:
http://tvnmeteoactive.tvn24.pl/dieta,3016/dieta-w-grype-co-jesc-zeby-nie-zachorowac,180174,0.html
Twój komentarz