mgr Agnieszka Szpoton
01 Marz

Witamina C - dlaczego jest ważna?

Witamina C odgrywa kluczową rolę w wielu procesach zachodzących w organizmie człowieka. Dbanie o odpowiednie spożycie tej witaminy jest istotne dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji organizmu.🧐👌 Dlaczego? Jakimi produktami najlepiej uzupelniać dietę w wit. C? Przeczytaj artykuł.

 

Witamina C odgrywa kluczową rolę w wielu procesach zachodzących w organizmie człowieka. Dbanie o odpowiednie spożycie tej witaminy jest istotne dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji organizmu.🧐👌

 

Warto dbać o odpowiednie spożycie witaminy C, ponieważ:

💚niewystarczające ilości witaminy C skutkować mogą osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje,

💚występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin C,

💚objawy trwających już infekcje mogą zostać skrócone/złagodzone,

💚można mieć jej braki (niedobór witaminy C jest czwartym co do wielkości niedoborem składników odżywczych w Stanach Zjednoczonych),

💚profilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień; jednak w określonych warunkach potrzebne mogą być większe dawki.

 

Do najlepszych źródeł pokarmowych witaminy C można zaliczyć produkty:

👉acerola,

👉owoce dzikiej róży,

👉kiwi,

👉cytrusy,

👉owoce jagodowe,

👉papaja,

👉ananas,

👉brokuły,

👉papryka,

👉szpinak,

👉dynia.

Twój komentarz




POKAŻ